Ga naar de inhoud Ga naar de footer

"Open dag bij de plant in Zeeland op 16 september 2023."

Het was een geslaagde open dag bij Plant Zeeland, georganiseerd door SFP Group, met een grote opkomst van enthousiaste bezoekers. Het evenement, dat plaatsvond op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur aan de Autrichehavenweg 15 in Westdorpe, bood niet alleen informatieve rondleidingen, maar gaf ook de gelegenheid om vragen te stellen aan deskundigen. De interesse was merkbaar hoog, en zowel volwassenen als kinderen werden hartelijk verwelkomd. 

Van Slochteren tot Westdorpe:
Biogas, de Duurzame Energieoplossing van Nu!

Het was een enorme ontdekking in de jaren vijftig: de gasbel bij Slochteren. De gasflessen en kolen werden naar buiten gesjouwd en steeds meer Nederlandse huizen kregen een aansluiting op het aardgasnetwerk. Nu, zeventig jaar later, zitten we weer middenin een energietransitie en gaan we juist massaal van het aardgas af. Zonnepanelen of een warmtepomp zijn niet in elke situatie mogelijk. Gelukkig is er ook biogas. Duurzaam geproduceerd in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe.

“Bij dit bedrijf wordt onder andere afgekeurd voedsel voor mensen en dieren omgezet in biogas”, vertelt Lars, manager operations bij SFP Group in Westdorpe. “Dat is een langzaam proces, want het duurt zestig tot tachtig dagen voor de bacteriën het afval hebben omgezet in biogas. Vervolgens zorgen wij ervoor dat het gas de juiste kwaliteit heeft en wordt geïnjecteerd in het gasnetwerk. De vaste stof die overblijft, wordt gecomposteerd of afgezet als vloeibare meststof. Op deze manier produceren wij elk jaar 38 miljoen kuub groen gas en daarmee zijn wij de grootste groengasproducent van Nederland.”

“Ik denk dat het haast onmogelijk is om volledig van het gas af te gaan en alles te verduurzamen met behulp van elektriciteit, omdat we die hoeveelheden simpelweg niet kunnen transporteren. Je ziet dat het elektriciteitsnet overbelast raakt, terwijl gas een enorme energiewaarde heeft en we een heel goed gasnetwerk hebben.”

Ambitie en flexibiliteit

Lars werkt inmiddels ruim een jaar bij SFP Group. “Ik werkte al dertien jaar met de productie van groen gas en circulaire meststoffen, dus dat was bekend terrein voor me. Maar de beslissing om met die kennis en ervaring bij SFP te gaan werken heeft alles te maken met de groeiambities van dit bedrijf. Het is een jong team dat snel schakelt. De lijntjes zijn kort en de ambities zijn hoog. We zijn enorm flexibel en durven te investeren om de capaciteit te behouden. Als ik zie wat hier gebeurt? Daar valt nog steeds af en toe mijn mond van open, maar het wordt samen met het hele team wel geregeld en gedaan. We groeien hard, ons hoofkantoor zit in Harlingen, we hebben een kantoor in Uden, we gaan bouwen in Groningen en in april gaan we ook nog een nieuwe fabriek bouwen in Harlingen.”

“In mijn functie ben ik van het begin tot het eind betrokken bij de processen. Dat betekent dat ik het ene moment sta te sleutelen en even later stuur ik de leveranciers aan. We hebben hier een fijne open cultuur en er ontstaan zelfs vriendschappen op de werkvloer. Er wordt veel gelachen en zelfs in het weekend staan we voor elkaar klaar. Dat vind ik best bijzonder.”

Groen gas in Nederland

“Tegelijkertijd zetten we met dit team elke dag zo’n honderdduizend kuub groen gas op het net. Dat zijn ongeëvenaarde getallen. We boksen dit elke dag weer voor elkaar met een jong en flexibel team. Daar ben ik echt trots op. Wij leveren een bijdrage aan het verbeteren van het klimaat. Het is onze missie om te zorgen voor groen gas in Nederland. We willen een voorbeeld zijn voor Nederland en de rest van Europa. Dat straalt heel het bedrijf uit: we zijn trots op wat we doen.”

Werken bij SFP Group

Kijk ook eens naar de vacatures op de website.

Onze locaties

SFP Group (Hoofdkantoor)

Businesspark Friesland-West 35A, 8447 SL Heerenveen

SFP Zeeland

Autrichehavenweg 15, 4554 MB Westdorpe

SFP Friesland

Lange Lijnbaan 53, 8861 NW Wijnaldum

SFP Groningen

Oosterwierum 15, 9936 HJ Farmsum

SFP Brabant (kantoor)

Neutronenlaan 13, 5405 NG Uden

Vacatures

Kom bij ons team

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Klik op de button en ontdek alle openstaande functies

Vacatures

Kom bij ons team

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s.
Klik op de button en ontdek alle openstaande functies.