Ga naar de inhoud Ga naar de footer

Uitbreidingsplannen SFP Zeeland

Sinds 2019 worden op de Axelse Vlakte in een moderne installatie organische restproducten omgezet in groen gas. Het resultaat van het productieproces is drievoudig: biogas, dat zowel door de inwoners als bedrijven van Terneuzen wordt gebruikt; vloeibare CO2 dat naar de glastuinbouw wordt gestuurd en organische meststof bestemd voor de lokale landbouw. De installatie is gebouwd in opdracht van Aben Green Energy. Wat niet veel mensen weten is dat de installatie per 1 januari 2021 is overgenomen door SFP Group. Met deze overname is ook de naam van de biogasinsallatie gewijzigd in SFP Zeeland. SFP staat voor Sustainable Fuel Plant.

SFP Group is opgericht door Niels Peters en Erik Brouwer. Het bedrijf richt zich op de productie van duurzame brandstoffen zoals groen gas en bio-LNG. Niels Peters was in dienst van ABEN Green Energy jarenlang nauw betrokken bij de groen gas installatie op de Axelse Vlakte. De overname van Aben Green Energy heeft plaatsgevonden op initiatief van SFP Group. “Wij kenden de de installatie vanwege mijn eerdere functie bij Aben, waar ik de deze mede heb gebouwd en geëxploiteerd”, legt de heer Peters uit. Hij vertelt verder, “Het idee om SFP Group op te richten, is gebaseerd op onze ambitie om met de installatie in Westdorpe als voorbeeld-plant, meerdere, vergelijkbare installaties op diverse strategische locaties te bouwen voor de productie van groen gas en bio-LNG.”

De heer Peters geeft aan dat de groen gas installatie in Westdorpe momenteel zeer goed draait. “Sinds de ingebruikname in 2019 heeft de installatie in totaal circa 46 uren stil gestaan. De installatie produceert momenteel 21 miljoen m3 groen gas per jaar, waarmee nu zo’n 12.000 huishoudens van groen gas worden voorzien. De grondstof voor de installatie bestaat voor 50% uit mest en voor 50% uit co-producten. Dit zijn in dit geval organische reststromen die niet geschikt zijn voor consumptie door mens of dier. “Onze grondstoffen betrekken we zoveel mogelijk regionaal binnen een straal van circa 150km. Ze worden deels per truck en deels per binnenvaartschip aangeleverd. Op dit moment zijn er concrete plannen voor uitbreiding waarbij de capaciteit in 2023 al verdubbeld moet zijn”, aldus de heer Peters.

Onze locaties

SFP Zeeland

Autrichehavenweg 15, 4554 MB Westdorpe

SFP Friesland (hoofdkantoor)

Zuidwalweg 2, 8861 NV Harlingen

SFP Groningen

Oosterwierum 15, 9936 HJ Farmsum

SFP Brabant (kantoor)

Neutronenlaan 13, 5405 NG Uden

Vacatures

Kom bij ons team

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Klik op de button en ontdek alle openstaande functies

Vacatures

Kom bij ons team

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s.
Klik op de button en ontdek alle openstaande functies.